➤ Yazarlar

Salataya dair her şey

Basit bir salatayı bile ufak dokunuşlarla lezzet şöleni haline getirebilirsiniz. Nar, portakal, kuru üzüm gibi meyveler, ceviz, çiğ badem gibi yağlı tohumlar, haşlanmış kuru baklagiller… Sizi rutinden uzaklaştırır.

En çok diyet yaparken tercih edilen salatalar doğru hazırlanıp tüketildiğinde bağışıklığı güçlendirmek, sindirim sistemini desteklemek, kilo kontrolünü sağlamak gibi birçok olumlu etkiye sahip. Bazen yardımcı yemek bazen de ana yemek olarak tükettiğimiz salataları hazırlarken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar var. En önemlisi de porsiyon kontrolünü sağlamak…

Sebzelerin lif içeriklerinin yüksek olması sebebiyle tok tutucu, bağırsak sağlığını koruyucu, kolesterol düşürücü özelliği bulmaktadır. Beslenmelerinde yeterli sebze ya da salata tüketmeyen kişilerde kan şekeri hızlı düşebilir, buna bağlı olarak sağlıksız atıştırmalıklara yönelme gözlenebilir.

Salata malzemelerinin taze ve mevsiminde olmasına dikkat edin. Ayrıca malzemeleri akan suyun altında iyice yıkadıktan sonra gözle görülemeyen mikroplardan arınması için daha sonra mutlaka sirkeli suda 5 dakika bekletin.

Özellikle yeşil yapraklı sebzelerde bulunan C vitamini bıçak darbeleri, ısı gibi dış etkenler nedeniyle kayıplara uğrayabilir. Bu yüzden çiğ sebzeleri az bıçak darbesi veya mümkünse eliniz ile küçük parçalara ayırarak besin değerini koruyabilirsiniz.

Mutfağınızda et kestiğiniz tahta ve çiğ sebzeleri doğradığınız kesme tahtasının ayrı olmasına dikkat edin, mikroorganizmaların salataya geçmesini önlemek için kesme tahtasını her kullanımdan önce yıkamaya özen gösterin.

YENİLİĞE AÇIK OLUN
Salataya sadece sebze mi ekliyorsunuz? Yeni şeyler denemekten korkmayın. Diyet yapanlardan en çok duyduğum cümlelerden biri “Salata yemekten çok sıkıldım.” Basit bir salatayı bile ufak dokunuşlarla lezzet şöleni haline getirebilirsiniz. Nar, portakal, kuru üzüm gibi meyveler, ceviz, çiğ badem gibi yağlı tohumlar, haşlanmış kuru baklagiller, lor peyniri, kızartılmış eski ekmekler ile rutininizden uzak mükemmel bir salata hazırlayabilirsiniz. Ancak porsiyonlara dikkat!

Salata içerisindeki sebzeler besin değerini kısa sürede kaybettiğinden, tüketmeden hemen önce hazırlamaya özen gösterin. Ancak yoğun tempodan dolayı önceden hazır olmasını istiyorsanız yeşillikleri iyice yıkayıp kuruladıktan sonra doğramadan buzdolabı poşetine koyup ağzını sıkıca bağlayabilir ya da vakumlu saklama kaplarında muhafaza edebilirsiniz.

HAZIR SOSLARA DİKKAT!
Salataya lezzet katmak için kullanılan hazır soslar, içeriğindeki katkı maddeleri ve yüksek kalorileriyle hem sağlık açısından zararlı hem de kilo artışına neden olabiliyor. Bu yüzden salatalarınızı limon, sirke, baharatlar, zeytinyağı gibi daha sağlıklı alternatiflerle lezzetlendirebilirsiniz. Ayrıca dışarıda salata tüketirken sosları masaya isteyin ve kendiniz ekleyin.

Zeytinyağı her ne kadar sağlıklı bir yağ olsa da aşırı kullanımı kalorisi düşük salatanızı kalori bombası haline dönüştürebilir. Salata tabağınızın büyüklüğüne göre 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı yeterli olacaktır. Ayrıca salatayı tamamen yağsız tüketmek tok tutucu özelliğinde ve vitamin – mineral emiliminde azalmaya neden olabileceği için önerilmemektedir.

“Salatama mısır ve havuç ekleyebilir miyim?” sorusunu sık duyuyorum. İyi bir A vitamini kaynağı olan havucun 1 orta boyu 42 kalori içerirken 2 yemek kaşığı mısır ise yaklaşık 1 dilim ekmek kalorisine eş değerdir. Glisemik indeksi yüksek olan bu besinler kan şekerini hızla yükseltme özelliğine sahiptir. Ancak her şeyde olduğu gibi burada da önemli olan porsiyon kontrolünü sağlamak. Salatanızın yanında ekmek ya da çorba tüketmeyi planlamıyorsanız mısır ilavesi yapabilirsiniz.

➤ Yazarın Son Yazıları

➤ Son Yazılar

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?