Bizim burada her cumartesi pazar kuruluyor. Köylüler bahçelerinde yetiştirdikleri mis gibi sebze meyvelerini ve mevsimine göre Ege’nin nefis otlarını sunuyor tüketimimize. Bizim burası neresi diye sorarsanız, İzmir’in Güzelbahçe ilçesinin Yelki mahallesi. Sakin, sessiz ama bizim de zaman zaman bu sakinlik ve sessizlikten biraz sıkıldığımız bir yer…
Neyse geçelim tarifimize. Pazarda tam mevsiminde lahana, pancar, havuç görmüşken aklıma hem vitamin deposu hem de çok lezzetli olan Borş çorbası geldi. Ayrıca patates, sarımsak, maydanoz, bir adet defne yaprağı ile tuz ve karabibere de ihtiyacımız olacak.
Orijinali et suyuyla yapılan Borş çorbasını vejetaryenler de gönül rahatlığı ile pişirip tüketebilirler zira illa et suyu ile yapılması şart değil. Normal içme suyuyla da bu çorbayı yapabilirsiniz. Ama ben size orijinalini anlatacağım. Siz arzu ederseniz eti tariften çıkarırsınız.
Kemikli, mümkünse ilikli dana eti alalım. Çorbalık olacak kısacası. Kısık ateşte bir orta boy kuru soğan ve defne yaprağı ile haşlayıp eti kemiğinden ayrılacak hale getiriyoruz. Suyunu süzüp temiz, şeffaf et suyu elde ediyoruz. Eti haşlarken kullandığımız soğana ve defne yaprağına da artık ihtiyaç kalmadı. Çorbamızdan bunları çıkarıyoruz.
Şimdi bir küçük boy lahananın yapraklarını ayırdıktan sonra iyice yıkayıp jülyen doğruyoruz. Ne kadar ince doğrarsanız o kadar iyi. Bir orta boy pancarın kabuğunu soyup yıkadıktan sonra, rendenin orta boyundan geçiriyoruz. Aynı işlemi 2 orta boy havuçla da yapıyoruz. Bir orta boy patates ve yarım demet maydanozu da hazırda bekletiyoruz.
Et suyumuz hazır. Şimdi sıra geldi sebzelere. Doğradığımız lahanayı, havucu ve pancarı 2-3 yemek kaşığı sıvı yağda kavuruyoruz (öldürüyoruz).
Devamında bir diş sarımsağı ezerek bu harca ekleyip kısa süre sonra altını kapatıyoruz.
Kavurduğumuz sebzeleri ve haşladıktan sonra orta boy didiklediğimiz etleri et suyumuza ekliyoruz. Damak tadımıza uygun tuz ve karabiberi de kattıktan sonra bir orta patatesi de küp küp doğrayıp et suyunda pişmeye bırakıyoruz. Yaklaşık 15-20 dakika ocakta kısık ateşte lezzetler birleştikten ve patatesler piştikten sonra, tenceremizin altını kapatmaya yakın yarım demet maydanozu da minik doğrayarak ekleyip ocağı kapatıyoruz. 15-20 dakika daha tencerenin kapağını kapatıp beklettikten sonra Borş’umuz hazır.
‘SMETANA’NIN ALTERNATİFİ
Doğup büyüdüğüm ülkede ‘smetana’ diye bir süt ürünü var. Herkes tabağına, çorbasının üzerine birer kaşık smetana koyup öyle yer Borş’unu. Türkiye’de smetanayı bulmak kolay değil, ancak bir kutu labne peynirini bir kutu süt kreması ile iyice karıştırdıktan sonra smetanaya çok benzer bir tat elde edebiliyoruz. Lahananın mevsimi geçmeden pişirip denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.
Afiyet olsun!