Acısıyla, tatlısıyla bir yılı geride bırakalı iki hafta oldu. Yılın bu zamanları hayatınızda yeni bir başlangıç yapmak için güzel bir motivasyon kaynağı olabilir. Sağlıklı beslenmek ya da uzun zamandır veremediğiniz o gitmeyen son birkaç kiloyu bu yıl vermek istiyorsunuz… Belki de bu yıl hep yarıda bıraktığınız diyetinizi başarıyla sonuçlandırmaya kararlısınız… Nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız işte sağlıklı yaşama hedefinize giden yolda size yardımcı olacak birkaç öneri:
MARKET ALIŞVERİŞLERİNİ PLANLA
Haftanın en azından 3-4 öğününü planlamak ve market alışverişlerinizde bu plana sadık kalmak daha kontrollü olmanızı ve daha az paketli ürün tüketmenizi sağlayabilir. Ürün seçimi yaparken etiket okuma alışkanlığınızın olması ve alışverişe aç karnına çıkmamak ise kilo kontrolü sağlayabilecek diğer püf noktalar.
HER YEMEĞE SALATA EKLE
Salata içerisindeki sebzeler antioksidan ve lif açısından zengindir. Düzenli salata tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirirken kanser gibi birçok hastalığa karşı da koruyucu etki gösterir. Ayrıca içerdiği yüksek lif ve su sayesinde daha az kaloriyle daha çok tokluk hissi verirler.
BAKIŞ AÇINI DEĞİŞTİR
Kimi zaman giremediğimiz bir elbiseye girmek kimi zaman da başkaları tarafından beğenilme duygusu bizlere daha zayıf bireyler olmamız gerektiğini düşündürüyor. Ancak bu gibi durumlar çoğunlukla tek başına bir motivasyon kaynağı olmaya yetmeyebilir. Tartıda gördüğünüz rakamdan ya da dış görünüşünüzden ziyade sağlığınızı iyileştirmeye odaklanmak, hastalık risklerini azaltmaya ve hayat kalitenizi arttırmaya yönelik yapacağınız davranış değişiklikleri daha olumlu sonuçlar verebilir.
SOFRADA YAVAŞLA
Vücudumuzdaki tokluk hormonları yemek yemeye başladıktan yaklaşık 20 dakika sonra salgılanır. Yemek sürenizi uzatarak fazla yemek yemenin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca yemek yerken televizyon, telefon gibi başka şeylerle ilgilenmek tokluk hissini geciktirir. Sofrada her lokmanın tadını çıkarın, sakin ve yavaş yavaş yiyin.
GEÇ SAATTE YEMEMEYE ÖZEN GÖSTER
Akşam saatleri günün en hareketsiz ve metabolizmanın da en yavaşladığı zamandır. Gün içerisinde az yeseniz bile bu saatlerde fazla yemek kilo alımına neden olur. Gün içindeki öğünlerinizin dengeli olduğundan emin olun, yatmadan 2-2,5 saat önce yemeyi durdurun.
AKTİF OLMAYA ÇALIŞ
Kas kütlenizi artırmak ve dolayısıyla daha hızlı bir metabolizmaya sahip olmak için bu yıl keyif aldığınız bir aktiviteyi hayatınıza dahil etmeyi deneyin. Sizi mutlu eden, enerjinizi yükselten şeylere yönelin. Zumba, yüzme, doğa yürüyüşü, pilates, dans… Size en iyi gelen hangisiyse o aktiviteyle kendinize zaman ayırmak psikolojik olarak da iyi hissetmenizi sağlayabilir.
YETERLİ SU İÇTİĞİNDEN EMİN OL:
Su içmek için susamayı beklemeyin, yılın bu zamanları soğuyan havalarla birlikte su tüketiminiz azalmış olabilir. Çoğu zaman açlık ve susuzluk kavramlarının birbirine karıştığını göz önüne alırsak, günde 2-2,5 litre su içerek kilo kontrolünü sağlayabilirsiniz.
UYKUYA ÖNEM VER:
Kaliteli bir uyku, besin alımı ve kilo yönetimi konusunda sandığınızdan daha önemli. Uyku eksikliği daha yüksek kalori alımı ve beslenme bozukluklarıyla ilişkilendiriliyor. Kronik uyku bozukluğunun obezite ve buna bağlı hastalıklara yakalanma riskini artırabileceğini unutmayın.
Instagram: uzm.dyt.mervesaatci