➤ Yazarlar

D vitamini eksikliği mutsuz ediyor

Cildimizde güneş ışınları sayesinde üretilen D vitamini aynı zamanda hormon olma özelliği nedeniyle çok önemli. Kış aylarında eksikliği daha çok görülen D vitamininin, vücudumuzun mikroplara karşı savaşan ve mikropları yok eden, vücudun savunma mekanizması olarak da bilinen beyaz kan hücrelerinin çalışmasında etkili rolü var.

D vitamini kalsiyum ve fosfor minerallerinin emilmesinde görevlidir, dolayısıyla kemiklerin korunması için kalsiyumdan bile daha önemli bir vitamindir. Çünkü D vitamini seviyeleriniz düşükse istediğiniz kadar kalsiyum alın, bağırsaklardan emilemeyeceği için kemik hasarları meydana gelebilir.Ayrıca anti-inflamatuar ve antioksidan etkisi sayesinde solunum yolu enfeksiyonlarını önlemede etkili bir vitamin olarak kabul edilir.

D vitamini eksikliğinde beyinde üretilen ve ruh halinin düzenlenmesinde görevi olan serotonin hormonu seviyelerinde azalma ve buna bağlı olarak depresyon görülmektedir. Yani mutsuzsanız nedeni D vitamini eksikliği olabilir… Kas ve eklem ağrıları, yorgunluk, baş ağrısı, kilo verememe, konsantrasyon eksikliği, kabızlık ya da ishal gibi sindirim problemleri D vitamini eksikliği belirtileri arasında yer alır. Avrupa’daki bir araştırma D vitamini eksikliğinin yüksek olduğu Kuzey Yarımküre ülkelerinde ölüm oranlarının da yüksek olduğunu ortaya çıkarmış, bu konudaki klinik çalışmalar devam ediyor. Başka bir araştırmada ise kış aylarında D vitamini takviyesi alınmasının önemli olduğu vurgulanıyor. Güneşsiz geçen kış aylarında D vitamini değerlerini kontrol ettirmek son derece önemli. Özellikle kanser hastaları, düşük bağışıklığa sahip olan kişiler, kalp hastaları, romatizmal problemler ya da osteoporoz riski taşıyan bireyler, diyabet gibi sağlık problemlerine sahip olan kişiler, ayrıca bebek ve çocukların D vitaminine daha fazla ihtiyaç duyduğu unutulmamalı.

NE KADAR D VİTAMİNİ ALMALIYIZ?
19-70 Yaş: 600 IU
70 Yaş Üzeri: 800 IU
0-12 Ay Bebekler: 400 IU
1-13 Yaş Çocuklar: 600 IU
Hamilelik ve Emzirme Dönemi: 1000 IU

Önerilen ortalama değerler bu şekilde olsa da D vitamini takviyelerinin kişinin ağırlığı, beslenme şekli, yaşına göre uygun tetkikler sonrasında hekimin uygun gördüğü oranda alınması gerektiğini unutmayın. Ayrıca gebe ve emziren annelerde D vitamini mutlaka takip edilmesi gereken bir vitamindir. Gebelikte D vitamini eksikliği gebelik hipertansiyonu ve sezaryen doğum riskini artırabilir.

D VİTAMİNİNDEN ZENGİN BESİNLER
Somon, tuna, sardalya gibi yağlı balıklar, yumurta D vitamini içeren besinler arasındadır. Ancak hiçbiri zengin bir D vitamini kaynağı olmadığı için bu besinler günlük D vitamini ihtiyacınızı karşılamaya yetmeyebilir.  Gıdalar yoluyla günlük önerilen miktarın üzerine çıkmak mümkün olmasa da eğer takviye kullanıyorsanız dikkatli olmanızda fayda var.  İhtiyaçtan fazla D vitamini kullanımı vücutta fazla kalsiyum emilmesine neden olarak kusma, kabızlık, iştah kaybı gibi bazı sağlık problemlerine neden olabilir.

➤ Yazarın Son Yazıları

➤ Son Yazılar

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?