Ülkemizi yasa boğan deprem felaketi sebebiyle herkes gibi derin bir üzüntü içerisindeyim. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.
Deprem gibi doğal afetlerin insanların üzerinde yarattığı hem psikolojik hem de fizyolojik etkilerin mümkün olan en kısa sürede giderilmesi için sağlık hizmetlerinin organizasyonunun etkin bir şekilde sağlanmasının ne kadar önemli olduğunu acı bir şekilde tecrübe ettik. Bu süreçte karşılanması gereken temel ihtiyaçlardan biri de beslenme. Deprem sonrası ilk günlerde ekmek, simit, kek, bisküvi, helva, meyve suyu gibi yüksek enerjili, pratik ve hijyenik hazır besinlerin verilmesi uygundur. Bu dönemde özellikle tüketimi kolay, çabuk bozulmayan gıda maddeleri sağlanmalıdır. Sağlıklı su ve uygun mutfak ortamına sahip olana kadar taze meyve ve sebze tüketilmemelidir.
BEBEKLERİN BESLENMESİ
Çocuklar, afetlerin yarattığı yıkıcı etkileri kavrayabilecek erişkinlikte olmadıkları için depremden en çok etkilenen kişiler arasında yer almaktadır. Bebekler için önerilen ilk besin afet durumlarında da anne sütüdür. Ancak annenin sütünde azalma/kesilme veya annenin vefat etmesi durumunda 0-6 aylık bebeklerin beslenmesine mama, süt, yoğurt, muhallebi, bisküvi ile devam edilebilirken 6-12 aylık bebeklerin beslenmesine bu besinlere ek olarak, tahıl unu, sebze veya yoğurtla yapılmış çorbalar, meyve püreleri, kurubaklagil yemekleri/çorbaları, yumurta ile devam edilebilmektedir. Ayrıca bebeklerin besin alerjisinin olup olmadığı öğrenmek önemlidir. Yeterli protein ve enerji alımını sağlayamayan, ideal kilosunun %70’ini kaybetmiş, kızamık, tüberküloz, ishal gibi rahatsızlıklara sahip çocuklar için tıbbi destek sağlanmalı ve düzenli takip edilmelidir.
BESLERKEN DİKKAT…
Deprem sonrasında uzun süre enkaz altında kalan kişilerde uzun süren açlık veya yetersiz beslenmenin ardından aniden normal beslenmeye geçiş sonucunda, elektrolit ve metabolik bozuklukların eşlik ettiği, yüksek kan basıncı, aritmi, kasılma nöbetleri ve hatta ölüme bile neden olabilen refeeding sendromu (yeniden besleme) görülmektedir. Bu yüzden depremzedelere aniden bir şeyler yedirmek ya da su içirmek yerine enerji takviyesinin kontrollü bir şekilde sağlık ekipleri tarafından yapılması önemlidir.
Depreme karşı alınabilecek en etkili önlem tartışmasız dayanıklı binalar inşa etmek. Şanslıysanız(!) ve binanız yıkılmadıysa ya da az hasarlıysa sonraki süreç için önceden hazırladığınız deprem çantası işe yarayabilir. Deprem çantasında ilk 72 saat yardım ekipleri ulaşana kadar ihtiyaçlarınızı karşılayacak enerjisi ve proteini yüksek besinlere yer verebilirsiniz.
DEPREM ÇANTASINDA NE OLMALI?
-Su
-Ceviz, badem, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar
-Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru erik, dut kurusu, hurma gibi kuru meyveler
-Ton balığı, bezelye, barbunya, börülce, fasulye, nohut gibi konserveler
-Bitter çikolata, fıstık ezmesi, protein barlar
-Meyve suyu
-Bisküvi, galeta, kraker.