Yemek yendikten sonra yenilen yiyeceklerin mideden, yemek borusuna ve ağza geri gelmesi olarak tanımlanan reflü toplumumuzda çok sık görülüyor. Reflü şiddetlendiğinde kişinin yaşam kalitesi büyük oranda düşer, hastaların öksürük şikayetiyle uyuyamaması, gün içerisinde halsizlik ve yorgunluğa neden olabilir. Beslenmede mideyi tahriş eden besinlerden uzak durmak, yaşam tarzı değişikliği ve ideal kiloya düşmek midenin dinlenmesini ve tedavi olmasını sağlar. Midenin boşalımının iyi olmaması, mide çıkışında midenin boşalmasını engelleyecek bir daralmanın olması reflüye neden olur. Kilolu kişilerde karındaki yağ kütlesinin mideye baskı yapmasıyla mide içi basınç artar. Doğru olmayan beslenme düzeni de reflünün sebepleri arasında yer alır.
BESLENME ÖNERİLERİ
-Midenin çok fazla dolması engellemek için az az sık sık beslenmeye çalışın, bir anda fazla yemek yemekten veya uzun süre aç kalmaktan kaçının.
-Sıvı tüketimini öğün aralarında gerçekleştirin, yemek yerken sıvı tüketmeyin.
-Yemek borusuna zarar vereceği için çok sıcak veya çok soğuk besinler tüketmemeye özen gösterin.
-Hızlı yemek yemeyin, yemekleri çok çiğnemeye çalışın. Ayrıca yemekleri ayaküstü değil, oturarak yemek de reflüye karşı koruyucu olacaktır.
-Ana yemeğinizi yatmadan 4 saat önce, ara öğününüzü ise yatmadan 2,5 saat önce bitirmeye dikkat edin.
-Acı baharatlar, asitli içecekler, domates, turunçgiller, alkol, çikolata, kafein içeren besinler, bitki çayları reflü şikayetlerini arttırmaktadır. Bu besinlerin tüketimini en aza indirmeye çalışın.
-Kaymak, krema, mayonez, tereyağı, margarin, kızartma gibi yağlı besinlerden kaçının.
-Şikayetlerinizin arttığı dönemlerde çiğ meyve ve çiğ sebze tüketiminizi azaltın. Çiğ meyveler midenize dokunuyorsa fırında pişirerek veya şekersiz komposto yaparak tüketilebilirsiniz.
-Yağ içeriği düşük, protein içeriği yüksek bir beslenme programı reflü hastalarında uygun olacaktır.
-Sigaranın reflü şikayetlerini arttırdığını unutmayın ve ideal kilonuzda olmaya özen gösterin.
MİDEYE İYİ GELEN BESİNLER
Az yağlı, az baharatlı besinler
Yağsız protein kaynağı besinler
Muz
Havuç
Patates
Brokoli
Zencefil
BAŞKA NELER YAPILMALI?
-Yemeklerden sonra en az 2-3 saat boyunca uzanmamaya, yatmamaya dikkat edin.
-Gece boyu mide sıvısının geriye kaçışını engellemek için yatağın başucu ya da yastık mesafesinin 15-20 cm kadar yukarıda olmasını sağlayın.
-Dar kemerler ya da beli daraltıcı korse ve benzeri sıkı giysilerden kaçının.
-Sakız çiğnemek hava yutmaya sebep olacağı için daha fazla reflüye neden olabilir.
-Tok karnına yürüyüş/egzersiz yapmayın. Akşam yemeğinden 1,5-2 saat sonra yapacağınız 15-20 dakikalık kısa yürüyüşler midenizi rahatlatacaktır.
Reflü tedavisi büyük oranda yaşam tarzının değiştirilmesine dayanmaktadır. Reflü tanısı alan kişilerde genelde ilaç kullanımına gerek kalmadan beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı değiştirilerek reflü kontrol altında tutabilir. Bazı hastalarda ilaçlı tedavi, bazılarında ise cerrahi girişim uygulanması gerekebilir. Benzer şikayetleriniz varsa mutlaka bir gastroenteroloji uzmanından destek alın.