Bir çoğumuz için hayatımızın anlamı, neşe, sevgi kaynağımız olan ve insan çocuğumuzdan ayırt etmeyerek, bir evlat gibi ailemizin birer ferdi olarak gördüğümüz kediler aslında ne çekiyorsa yine insan elinden çekiyor. Ne yazık ki yaşadıkları en büyük sorunlardan başında da erkek ya da dişi olsun kısırlaştırılmamak geliyor.
Öncelikle şunu anlamaya çalışalım; sizler kedileri de insanlar gibi düşünüp, isteyerek çiftleşmek istediklerini düşünseniz de onlarınki tamamen üreme amaçlı, hormonal bir durum.
Kimi “Kıyamıyorum”, kimi “Bir kere anneliği tatsın” kimi “Doğasına aykırı” gibi bahanelerle o çok sevdiğini söyledi kedisine eziyet çektirmeyi daha doğru buluyor. Tamamen kendi hormonal durumuna göre düşünülen bu yanlış düşünce için bir kere olsun araştırma gereği bile duymuyor…
NEDEN KISIRLAŞTIRMALISINIZ?
Bir kedi yılda 3-4 kez hatta çok daha fazla kızgınlık dönemi yaşar. Kızgınlık dönemleri ortalama 4-5 gün sürerken bir çok kedi hiç geçmeyen bir kızgınlık hali yaşamaya devam eder.
Dişi kedilerin kızgınlık dönemine girdiklerinde karşı karşıya kaldıkları ilk durum vajinal akıntı ile de kendisini gösterebilen rahim iltihabıdır. Sadece akıntı olarak düşünmeyin daha birçok belirtisi var. Fark edilmediği zaman ölümcül olan bu rahim iltihabı, kısır olan kedilerde görülmemekte.
Dişi kedinizi kısırlaştırarak aslında ömrüne ömür katmak da elinizde… Rahim enfeksiyonları dışında kısırlaştırma ile yumurtalık kistleri ve meme kanserini de büyük ölçüde engelleyebilirsiniz.
Kızgınlık döneminde yaşanan stres ise sonrasında en ölümcül hastalıkları da beraberinde getirebilir. Dişi ya da erkek olsun bu dönemde kedilerde depresyon, iştahsızlık hatta ishal ve kusma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Sadece stres bile canınızdan çok sevdiğiniz dostunuzu sizden alabilir. Mesela kediniz Corona pozitif ise yaşadığı stres ile bağışıklığı düşebilir. Düşen bağışıklıkta Corona’yı Fip hastalığına çevirebilir. Bu hastalığı tüm kedi sahiplerinin bildiğinden eminim ama kısaca tedavisini özetleyecek olursak; bir şişesi bile çok pahalı olan ve kilosuna göre çoğu zaman 1 şişenin 1 günde bittiği, 84 gün aralıksız enjekte edilecek bir ilaç… Bu hastalığın ne kadar zor ve acı verici olduğunu ne yazık ki yaşayan hasta sahiplerine sorabilirsiniz.
Kısır olan bir kedi kızgınlık döneminde, değişen hormon dengesi ile kaçma eğiliminde de olacaktır. Kapıyı açtığınız an dışarı kaçması ve bir yaralanmaya, kazaya uğraması da tüm olasılıklar içinde…
NE ZAMAN YAPILMALI?
Dişi kediler ortalama 6 aylıktan, erkek kedilerde 1 yaşından itibaren kısırlaştırılabilir. Tabii dişi kedilerde kısırlaştırma için kızgınlık döneminin geçmesi beklenmelidir.
ÖNCESİ VE SONRA YAPILMASI GEREKENLER
Öncelikle kedinin yıllık aşılarının tam olması önemli. Operasyon öncesi mutlaka kan tahlili (hemogram) yaptırılmalı. Bu tahlil kedinizin vücudunda herhangi bir enfeksiyon olup, olmadığını belirleyecek ve veteriner hekim bu tahlil sonucuna göre operasyona karar verecek. Benden bir tavsiye; operasyon için gaz anestezi tercihiniz olsun.
Operasyon sonrası erkek kedilerin iyileşme süreci 3-4 gün arasında dişi kedilerde ise ortalama 1 haftadır. Özellikle kedilerin operasyon bölgelerini yalamamaları önemli. Bunun için erkek kediler için yakalık, dişi kediler için ameliyat sonrası giysisi kullanabilirsiniz. Karın bölgesinden yapılan her ameliyat için de bu giysiyi öneririm. Ayrıca operasyon sonrası artık özel formüle edilmiş içeriği kısırlaşmış kediler için olan mamalardan verilmeli.
Umarım geç kalmazsanız diyeceğim çünkü yaş ilerledikçe alacağı anestezi de onlar için bir risk teşkil etmekte. Uzun lafı kısası; “Kıyamıyorum” dediğiniz kedinize her gün ‘Kıyıyorsunuz’!
Patili günler…