Deprem bölgelerinde ailesini kaybeden ya da bundan sonra bakılamayacağı için yuvasız kalan bir çok hayvan oldu. Hayvanseverler olarak, deprem öncesi hem yuvası olanlar hem de sokakta yaşayan bu hayvanları, o bölgelerden çıkartmakla kalmadık, onlara en güzel yuvaları bulmaya çalıştık. (Tabii her hayvansever bunu yaptı diyerek, genelleme de yapmak istemiyorum, bu başka bir yazının konusu olarak kenarda dursun.)
Tüm uğraşılarla, ince eleyip, sık dokunarak bulunan yuvaların daha doğrusu yuva olanların karşısına bir mikroçip engeli çıkartıldı. Her can kurtaran şu an mikroçip engeline takılmış durumda ki bu sadece deprem bölgesinden gelen hayvanlarla ilgili değil. Bundan sonra yapacağımız her yuvalandırmada karşımıza çıkacak bir engel bu.
Konuyu detayıyla, resmi ağızdan öğrenmek amacıyla Şişli İlçe Tarım Müdürlüğü’nü aradım, aldığım cevap şu şekilde: Hayvan 6 aydan küçükse ceza ödemeden çip takma işlemi gerçekleştiriliyor. Eğer, 6 aydan büyükse veteriner klinikleri ya da ilçe tarım müdürlüklerine götürüp, mikroçip taktırmak isterseniz 3642 lira ceza ödemek zorundasınız. Bunun için yuva olduğunuz hayvanı belediye veterinerlik hizmetine götüreceksiniz. Oradaki yetkililer eğer hayvanın sokak hayvanı olduğuna kanaat getirirse o hayvana çip takıyor.
İzmir Kemalpaşa’da Kurtarılmış Çiftlik Hayvanları Barınağı’na getirilen, Kahramanmaraş’ta enkaz altında kalan bir kedi…
Tarım ve Orman Bakanlığı’nca 81 ile gönderilen genelge ile sahibine beyanname verilen, kimlik ve kayıt işlemleri tamamlanmamış depremzede ev hayvanları, bulundukları ilde kayıt altına alınabilecek. Süre ise 72 saat. Oysa hâlâ tedavide olan depremzedeler var ve onlar hâlâ hayvanlarını aramaya devam ediyorlar. Kayıp ilanları hâlâ dolaşıyor. Bu satırları yazarken bile sosyal medyada çok sevdiği hayvanına kavuşmanın mutluluğunu yaşayanlar var. 72 saatin kısalığını nasıl anlatabilirim, hiç bilmiyorum…
CAN KURTARMANIN CEZASI 3642 LİRA
Şimdi, biz sokaklardan can kurtarmaya çalışırken bir de yuva olanları böylesine bir zor duruma sokmaya ne gerek var. Ayrıca niye veteriner kliniğinde ya da ilçe tarım müdürlüklerinde bu mikroçipi taktıramıyoruz da illa belediye onayına ihtiyacımız var. Sokak hayvanı olduğuna klinikteki hekimler ya da ilçe tarım yetkilileri karar veremiyor mu? Ayrıca bir hayvanın, sokak hayvanı olduğuna dair nasıl bir kanıt aranıyor? Cevabını vereyim; hayvan cins değilse sokak hayvanıdır. Oysa kedi kedidir, köpek köpektir. Sokağa terk edilmiş bir cins hayvan bulduğumuzda, cins olduğu için mikroçip taktırırken 3642 lira mı ödeyeceğiz?
Yani, sokakta yaşam savaşı veren ya da sokağa terk edilen bir canı kurtararak, yuva olduğumuz için cezalandırılmamız mı gerekiyor?
Mikroçip uygulamasında son durum ‘Bir ileri, iki geri’ seyrinde bir yol alıyor. Her an 3642 TL ile cezalandırılabilirsiniz….
Patili günler!
ytopoglu@gmail.com