Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), kuruluşunun 30. yılı vesilesiyle düzenlediği “Bilimden Uygulamaya: Erken Çocukluk Gelişiminin Geleceği Sempozyumu” ile dünyanın dört bir yanından bilim insanlarını ve uzmanları bir araya getirdi. Swissotel The Bosphorus’ta 13 Mayıs’ta düzenlenen sempozyuma, erkek çocukluk alanında çığır açan fikirleriyle tanınan, Yale Tıp Fakültesi öğretim üyesi, psikiyatrist, yazar Prof. Kyle Pruett de katıldı. Prof. Dr. Yankı Yazgan ile söyleşi yapan Pruett, insan yaşamındaki ilk 1000 günün etkisinin ömür boyu sürdüğüne dikkat çekti. Pruett, “İlk deneyimler çok çok önemli. Bir çocuğun ilk 1000 günü, sevgi ve bakım yerine, nefret, üzüntü, şiddet veya kaosla geçiyorsa, o çocuk yetişkin olduğunda içinde, barış ve huzur iştahı çok doğmayabiliyor. Çatışma alanlarında dahi eğitimi, ebeveynlere desteği askıya almamalıyız. En önemlisi de umudu hiç kaybetmemek. Barış, huzur, umut birbirinden ayrılamaz” dedi. Erken çocukluk döneminde babanın rolüne de dikkat çeken Pruett, şöyle konuştu: “Erken çocukluk bakımına babayı dahil etmediğinizde, hem anneyi desteksiz bırakmakla kalmıyorsunuz hem de çocuğun babaya olan ilgisini azaltıyorsunuz. Babalar kendi çocuklarının ihtiyaçlarıyla ilgilenirken, şiddete daha az meyilli hale geliyorlar. Babasının bakımına katkı sunduğu çocuklar, sorun çözmede, eğitim hayatlarında daha başarılı oluyorlar. Bilim bize bunu söylüyor. Özetlemek gerekirse erken çocuklukta hem anneye hem babaya odaklanmak önem taşıyor.”
250 milyon çocuk risk altında
AÇEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Göksel, “Ülkemizde 3-5 yaş grubunda eğitime katılma oranı yüzde 52. Ülkemizdeki çocukların yarısı, hayata eşit başlama fırsatına erişemiyor ve bu eşitsizlik yaşamları boyunca onları etkilemeye devam ediyor. Dünyada ise 250 milyon çocuğun gelişimi risk altında” dedi.
İklim krizi 40 milyon çocuğu etkiledi
The RISE Enstitüsü Direktörü Emily Vargas Baron, iklim krizinden eğitimin çok ciddi etkilendiğini belirterek her yıl 40 milyon çocuğun bu yüzden eğitime ara verdiği söyledi. Doğal afetlerle mücadele çalışmalarını anlatan Emily, “Bir kriz olduğunda kaynaklarımızı seferber ediyoruz ama kriz sonrası için finansman sağlayamıyoruz, hayatların yeniden inşa edilmesi için hiç kaynak aktarılmıyor, bu miktar neredeyse sıfır” dedi.
1 günde 400 çocuk öldürülüyor
Filistin Çocuk Enstitüsü’nden Ali Shaar İsrail’in saldırısı altındaki çocuklar hakkında şunları anlattı: “Ben Filistin’in acı gerçeğini buraya getirdim, çocuklar şu an soykırıma maruz kalıyor. Çocukların eğitim, barınma, beslenme hakları ihlal ediliyor. 2. Dünya Savaşı’nda, bir günde öldürülen ortalama çocuk sayısı 139’du, Gazze’de 400. Ufacık bir toprak parçasından, nüfusunun yüzde 95’inin yerinden edildiği bir toprak parçasından bahsediyoruz. Göç etmek zorunda kalanların yüzde 50’sini de 8 yaş altı çocuklar oluşturuyor.”
‘Sabredin, politikaya yön verin’
New York Üniversitesi’nden Çocuklara Yönelik Küresel Çapta Eşitlik ve Sürdürülebilirlik için Dönüştürücü Yenilikler Merkezi Direktörü Prof. Dr. Hiro Yoshikawa ise sempozyumun ana konuşmacısı oldu. Yoshikawa, “Erken çocukluk eğitimine olan ilgiyi canlı tutmak için sabırlı olmak, politikaya etki etme fırsatı yakalandığında da beklemeden harekete geçmek gerekiyor” dedi.
AÇEV yöneticileriyle birlikte 25 konuşmacının görüş ve önerilerini aktardığı sempozyum, vakfın YouTube kanalından izlenebilir.