İstanbullu, şehir içi ulaşımda yeni bir çözüme kavuştu, ilk deniz dolmuşlar sefere başlıyor. Haliç Tersanesi’nde 65 kişilik ekip tarafından üretilen araçlar, Boğaz hattında hizmet verecek, ilk sefer 15 Temmuz’da başlayacak. Şehir Hatları yolcu tarifesiyle ücretlendirilen seferler, 33 kişilik dolmuşlarla İstinye-Küçüksu arasında yapılacak.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney’in de aralarında bulunduğu grup, Haliç 2 adlı dolmuşun ilk yolcusu oldu. İmamoğlu, Haliç Tersanesi’ndeki törende yaptığı konuşmada, İstanbul’da toplu ulaşımda yeni bir dönemin başlayacağının müjdesini verdi. İmamoğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:
İstanbul’un taşı toprağı altın. ‘Toprağı altın’ deyince toprağını, taşını altını üstüne getirmek anlamına gelmiyor elbette. Alt üst olmuş bir İstanbul asla değil. Toprağını makul işlemek, İstanbul’un her noktasına göz bebeğiniz gibi bakmak ve İstanbul’un her değerini, mekanını kıymetiyle buluşturabilmek… Tarihi Haliç Tersanesi, 600 yıla yakın yaşı olan bu tersane kapanacaktı. Burada üretim olmayacaktı ve başka türlü bir yoruma yelken açacaktı. Dünyada sadece İstanbul’da olan böyle bir nimetin yaşaması ve yaşatılması… Yaşatırken de ‘İstanbul’a çok özel mesajlar vermeyi içeren bir kapsayıcılıkla neler yapabiliriz’ diye ele aldık. İçinde kültür, sanat, eğitim, buluşmalar yapılıyor. 600 yıllık tersanenin imalatı devam ediyor ve bu imalatı insanlarımız izliyor. Göreceksiniz, burası sadece İstanbulluların değil; bütün dünyanın ilgisini çekecek muhteşem bir sahaya dönüşüyor. Esas kıymeti zaman geçtikçe anlaşılacak.
Deniz dolmuş ve deniz taksi gibi yeni araçların da burada yapılıyor olması, deniz ulaşımının sürdürülebilir stratejilerinin geliştirilmesi bizim için çok önem taşıyordu ve bu adımları attık. Çevre dostu, hızlı, konforlu alternatif bir deniz ulaşımının toplu ulaşımdaki payını artırmaya yönelik projeler ve hizmetler, İstanbul’un geleceği için çok önemli adımlar. Hat sayımızı artırırken hem de mevcut hatlardaki sefer sayılarımızı da artırdık, artırmaya devam edeceğiz. İstanbul’un trafik sorununun çözülmesinde denizin daha etkin rol alması için çalışmalarımız sürüyor. Deniz dolmuşlar önemli bir adım. Yolcu yoğunluğu düşük seferlerde yüksek kapasiteli gemiler yerine, arkadaşlarımız, çevre dostu ve düşük emisyonlu dolmuşları geliştirdiler. Yıllık yaklaşık 120 milyon lira tasarruftan bahsediyor arkadaşlarımız. Gördüğünüz dolmuşlar ilk etapta, 7 adet olacak. İstinye-Küçüksu ve Beykoz-Sarıyer hatlarında sefer yapmasını düşünüyoruz. Yeni aracımızı Haliç’e şu anda indiriyoruz, Haliç-4 isimli teknemiz. Tekne alkışlanır mı? Vallahi alkışlanır.
Yenilikçi, vizyoner, çevreci, en düşük emisyona sahip, sürdürülebilir araç takviyeleriyle İstanbul’un toplu taşımasında çok başka bir döneme yürüyüşümüzü takip edeceksiniz. Bütün bu çalışmaların tamamı entegre bir ulaşım çalışması için yapılıyor. Özellikle Haliç’teyiz. Haliç boyunca karşıda tramvay var. Haliç kıyılarında kültür sanat mekanlarını birbirine bağlayacağımız Hop On Hop Off planlarımız da bu çalışmalarımızın dahilinde. Ortaköy-Beylerbeyi-Çengelköy arasında da ring hattını, raylı sistemde hatlarımız açıldığında entegre çalışacak şekilde hedefliyoruz. Hatlarımızı deniz hatlarıyla buluşturduğumuzda, deniz hatlarının verimliliğinin bir kat daha artacağını biliyoruz. Adımlarımız İstanbul’a hayırlı olsun. (istanbullook)