Maymun çiçeği hastalığı, virüs bulaştıktan 1-21 gün sonra ortaya çıkıyor. Ateş, şiddetli baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, sırt ağrısı ve aşırı halsizlik gibi belirtilerle gelen hastalık, bağışıklık sistemi sağlam olan kişileri bile iki veya dört hafta boyunca etkiliyor. Hastalık, yüz, kollar, bacaklar, avuç içleri, ayak tabanları, ağız içi, genital bölgeler ve gözlerde döküntülere yol açıyor, bünyesi zayıf kişilerde zatürre, görme kaybı gibi ağır komplikasyonlara neden olabiliyor.
Acil durum oluşturuyor
Mpox ilk kez 1958’de Danimarka’da araştırma amaçlı tutulan maymunlarda çiçek benzeri bir salgın yapmış. 1970’te Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde insan üzerinde teşhis edilmiş. Orta ve Batı Afrika’da özellikle 15 yaş altı çocukları etkileyen hastalığın sıklığı tam olarak bilinmiyor. Hastalık uzun zaman sonra ilk kez bu yıl yayılım gösterdi, vaka sayısında önemli bir artış yaşandı. Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC), Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda gibi Afrika ülkelerinde 14 bini aşkın hasta bildirildi. Son bilgilere göre 524 ölüm kayıtlara geçti. Dünya Sağlık Örgütü, 14 Ağustos’ta Acil Durum Komitesi’ni topladı ve virüsün acil durum oluşturduğunu kaydetti. Ancak, Covid-19 gibi küresel bir pandemi beklenmediğini açıkladı.
Taylan’da 1 kişi karantinada
Tayland, geçen hafta Afrika’dan gelen bir Avrupalı erkekte mpox vakası tespit etti. El Cezire’nin haberine göre, yetkililer, virüsün türünü belirlemek için test sonuçlarını bekliyor. Hastalık Kontrol Dairesi Başkanı Thongchai Keeratihattayakorn, bugün yaptığı açıklamada, 66 yaşındaki hastanın 14 Ağustos’ta, ismi açıklanmayan bir Afrika ülkesinden Tayland’a geldiğin belirterek, “Hastanın mpox’un daha kolay yayıldığı düşünülen Clade 1 varyantına yakalandığı değerlendiriliyor” dedi. Thongchai, hastanede karantinaya alınan hastanın Tayland’a uçmadan önce ismi açıklanmayan bir Orta Doğu ülkesinde aktarma yaptığını da ifade etti.
Türkiye’de vaka yok
Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı rehberde de hastalıkla ilgili şu bilgiler yer alıyor: “Ateş ile birlikte halsizlik, baş ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrısı ve lenfadenopati bulgularından biri veya birkaçının olması. Şikayetlerinden önceki son 21 gün içerisinde M-Çiçeği hastalığı tanısı doğrulanmış birisi ile temas öyküsü. İkisinin birlikte varlığında; Cilt döküntüleri (makül, papül ya da aynı yaşta/dönemde olan veziküler veya püstüler lezyonlar), ülsere veya veziküler mukozal lezyonlar (ağız içi ve anüs dahil) varlığında klinisyen tarafından tıbbi hikâye (1a veya 1b ile uyumlu ya da yüksek riskli bölgeye seyahat öyküsü). Mukozal lezyonlar tek ya da çok sayıda olabilir; ağız içi, konjonktiva, üretra, penis, vajina veya anorektal bölgede bulunabilir.”
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, üç gün önce bir televizyon yayınında Türkiye’de vaka olmadığını söyleyerek, “Şu an bizde yok. Şimdi farklı bir versiyonla 2024’te yeniden aynı bölgede görülüyor. Bu hastalık normalde o bölgede zaten görülen bir tür. Bu, daha çabuk bulaştığı, temas yoluyla bulaştığı söylenen bir çeşidi. Bilim insanlarıyla oturup konuştuğumuzda Türkiye’de 2024’te bu görülmedi. Şu ana kadar ülkemizde bu son maymun çiçeği hastalığıyla ilgili bir tanı konulmadı” demişti. (istanbullook)