Otizmli çocukların ve ailelerinin hak mücadelesi yıllardır sürüyor. Pek çok otizmli çocuk, önyargılar ve görevini yapmayan kamu görevlileri nedeniyle eğitim hakkına erişemiyor. Çoğu aile ise karşılaştığı engellerle nasıl baş edeceğini bilmiyor. Türkiye Otizm Meclisi (TOM), ders zilinin çalmasına kısa bir süre kala, “Hiçbirimiz yalnız değiliz” diyerek, otizmli çocuğu olan ailelere çağrı yaptı.
TOM’un, yeni eğitim öğretim dönemine adım atarken, aileler için yaptığı uyarılar şöyle: “Okullarda yaşanacak hak ihlallerine karşı RAM ya da MEB yöneticileri ve eğitimcilerle etkili, olumlu bir dille iletişim kurmak çok önemli. Sorunların çözümü için yapılacak başvuruların mutlaka yazılı olması ve dilekçe evrak numarasının alınması gerekiyor. Resmi taleplerinizi muklaka arşivleyin. Başvurularınıza dair tüm süreçlerde yaşadığınız şehirlerdeki otizm dernekleriyle iletişime geçin. Yaptığınız başvurulara 30 gün içinde yanıt verilmezse ya da olumsuz yanıt gelirse, Türkiye Otizm Meclisi Sekreteryası ile teması geçin.”
1980’li yıllardan beri sahada
Türkiye Otizm Meclisi, otizm alanında 1980’li yıllarda kurulan ilk derneklerden biri olarak, Otizm Eylem Planı’nın hayata geçmesi için her ildeki otizm dernekleri yoluyla yoğun saha çalışmaları ve lobi faaliyetleri yürütüyor. Ailelerin hakları konusunda bilinçlenmesi için de çalışan Meclis, Türkiye’de otizm alanında çalışan 123 sivil toplum kuruluşundan oluşuyor. İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı avukat Sedef Erken, 8.Olağanüstü Seçimli Genel Kurul’da TOM sekreteryasına seçildi. (istanbullook)