DİSK Araştırma Merkezi’nin, “İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu”nda, Türkiye’nin işsizlik rakamları ve kadın- erkek çalışan sayısı arasındaki uçuruma dair önemli tespitler yer aldı. Kadın işsizliğinin önemli toplumsal cinsiyet eşitsizliği göstergesi olmaya devam ettiği vurgulanan raporda, “Kadınların istihdama erişimi önemli kısıtlılıklar içeriyor. Türkiye’de bir yandan kadınların istihdama katılma oranları erkeklere göre oldukça düşük seyrederken öte yandan Türkiye’de kadın işsizliği erkeklere kıyasla oldukça yüksek seyretmeye devam ediyor. Kadın işsizliği ile erkek işsizliği arasındaki fark açılıyor” denildi.
TÜİK verilerinden yararlanarak yapılan hesaplamaya göre mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısının Temmuz 2024’te 10 milyon 681 bin kişi olarak kaydedildiği belirtilen raporda, şu tespitler yer aldı: “TÜİK’e göre pandemi öncesinde, 2019 Temmuz’da yüzde 13,9 olan dar tanımlı işsizlik Temmuz 2024’te yüzde 8,8 olarak gerçekleşti. Ancak aynı dönemde geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 19,3’ten yüzde 26,5’e yükseldi. Son 1 yılda geniş tanımlı işsiz sayısı 1 milyon 977 bin artarak 8,7 milyondan 10,7 milyona yükseldi. Covid-19 salgını sonrası geniş tanımlı işsizlik oranı 7,2 puan, geniş tanımlı işsiz sayısı ise 4 milyon 75 bin kişi arttı.”
Türkiye kötü durumda!
Dar tanımlı işsizlik oranının, işgücündeki gerçek görünümü yansıtmaktan uzak olduğu da vurgulanan raporda, “Türkiye ve OECD ülkelerinde dar tanımlı işsizlik oranları karşılaştırıldığında Türkiye’nin işsizlik konusunda en kötü dördüncü ülke durumundadır. İşgücündeki gerçek görünümü yansıtan geniş tanımlı işsizlikte de Türkiye’de ciddi bir artış söz konusudur. Bu farkın yükselmesinin sebebi ise iş gücüne dahil olmayanların sayısındaki artıştır. Türkiye’de geniş tanımlı işsizlik oranı AB ortalamasının 2,12 katı ve ABD ortalamasının ise 3,35 katı düzeyindedir” ifadeleri yer aldı.
3 milyonun 400 binine destek
Rapora göre, resmi dar tanımlı işsizlerin ezici çoğunluğu işsizlik ödeneğinden yararlanamıyor. İşsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarının ağır olması ve işsizlik sigortası kaynaklarının amacı dışında kullanılması sebebiyle işsizlerin büyük çoğunluğu işsizlik ödeneğinden yararlanamıyor. TÜİK’in toplam dar tanımlı işsiz sayısını 3 milyon 167 bin kişi olarak açıkladığına dikkat çeken DİSK Araştırma Merkezi, “İŞKUR verilerine göre ise bu ayda işsizlik ödeneği alabilenlerin sayısı 403 bin civarında. Böylece, Temmuz 2024’te resmi işsizlerin sadece yüzde 12,7’si işsizlik ödeneği alabildi. Yaklaşık 2,7 milyon işsiz işsizlik ödeneğinden yoksun kaldı. Bu da işsizlerin yüzde 87,3’ü işsizlik ödeneği alamadığı anlamına geliyor. Dar ve geniş işsizlik arasındaki fark bu dönemde 17,9 puan oldu. Böylece dar ve geniş tanımlı işsizlik arasındaki puan farkı en yüksek düzeye ulaştı. Bunun en önemli nedeni zamana bağlı eksik istihdam sayısı, ümidini kaybedenlerin, iş aramayıp çalışmaya hazır olanların ve iş arayıp işbaşı yapamayacak olanların sayısındaki artıştır. Böylece dar tanımlı işsizlik sınırlı kalırken geniş tanımlı işsizlik arasındaki fark açılmaktadır” dedi. (istanbullook)