Aylık gazete Le Monde diplomatique Türkçe’nin yeni sayısının manşetinde Orta Doğu’yu uçuruma sürükleyen İsrail’in savaş politikalarını ele alan Alain Gresh’nin makalesi var. Gresh, “Gazze’deki can kayıpları ve yıkım her gün büyürken İsrail Başbakanı Netanyahu, Hizbullah ve İran’ı çatışmaya çekecek adımlar atıyor. Asıl amacı ABD’yi İran’a karşı bir savaşa sürüklemek” diyor.
Uluslararası Adalet Divanı, İsrail’in Filistin topraklarındaki uygulamalarını “yasa dışı”, “ayrımcı” ve “istismarcı” olarak değerlendirdi ve uluslarası topluma sert eleştiriler getirdi. Anne-Cecile Robert, Divanı’nın İsrail politikalarına ilişkin görüşünü kaleme aldı.
Gazeteci Slyvain Cypel’in, “İsrailliler kibir, kuşku ve korku arasında” başlıklı yazısında şu tespit yer alıyor: “İsrail ordusu, Haziran 1967’de üç Arap ordusundan oluşan bir ittifaka karşı altı gün içinde zafer kazanmıştı. Ancak geçen 10 ay boyunca 200 bin askerini seferber ettiği Gazze’de, çok daha az kaynakla mücadele eden 30 bin savaşçıdan oluşan milis gücü “ortadan kaldırmayı” başaramadı. Ordu uzmanı sosyolog Yagil Levy, 7 Ekim’den sonraki amacın ‘İsrail’in askeri gücüne dayanan ulusal onurunu yeniden tesis etmek’ olduğunu belirterek yaşanan aşağılanmanın bugün daha büyük olduğunu vurguluyor ve ‘Gerçekçi hedefleri ya da gelecek vizyonu olmayan İsrail, kazanılması mümkün olmayan bir savaşa gömülüyor’ diye konuşuyor.”
“İsrail’de Arap olmak” ve “Filistin eğitim sistemini yok ediyorlar” başlıklı makaleler de savaşın görünmeyen yıkımını ve İsrail halkında yarattığı travmayı anlamak için kapsamlı bir analiz sunuyor. Angelique Mounier Kuhn, “BM’ye göre İsrail ordusu Filistin’de en az 21 okulu bombaladı. Bu okulların hepsinde çok sayıda yerinden edilmiş sivil bulunuyordu” diyor.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluş mücadelesinde dönüm noktası olan 30 Ağustos Zaferi’ni gazeteci Pınar Türenç, hukukçu Nazan Moroğlu, siyasetçi Önay Alpago yazdı. Gazeteci Çetin Yiğenoğlu, Tüzük Kurultayı öncesi CHP’de yaşananları kaleme aldı. Kısa bir süre önce hayata veda eden usta sanatçı Genco Erkal’ı, yol arkadaşı Tülay Günal anlattı. Gazeteci Hazal Ocak’ın “Yeşil Dünya” adlı köşesinde, küresel ısınmadan etkilenecek arkeolojik miraslarımız yer alıyor. (istanbullook)