Almanya’nın 1939 yılında Polonya’yı işgal ederek İkinci Dünya Savaşı’nı başlattığı 1 Eylül, dünya barışının sembolü haline geldi. Birleşmiş Milletler (BM), 1981 yılında, 21 Eylül’ü Dünya Barış Günü ilan etse de 1 Eylül, daha eski zamanlardan beri bu anlamlı güne ev sahipliği yapıyor. Dünya, başta Gazze’de yaşanan katliam olmak üzere, savaşların gölgesinde 1 Eylül’ü kutluyor.
DİSK, KESK, TMMOB ve Türk Tabipleri Birliği, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde ortak açıklama yaptı. Bertolt Brecht’in “… Para hesap eder gibi hesaplıyorlar bizi, savaş da bu hesabın ucunda…” dizeleriyle başlayan yazılı açıklamada, iki ayrı ‘Barış Günü’ne dikkat çekilerek, şöyle denildi: “Dünyanın farklı coğrafyalarında yalnızca 20 gün arayla iki ayrı Barış Günü kutlanıyor. İki ayrı barış talebi, tam da iki kutuplu bir hayatın kendisidir. Bu kutuplaşmalar ve savaşlar ise bitmeyen paylaşımın ve Brecht’in dediği gibi tüm canlıları sermayeye tahvil eden egemenlerin eseridir. ‘İkinci paylaşım savaşı’nın 1 Eylül gününde başlamadığını çok iyi biliyoruz. Üretim ilişkilerindeki krizler derinleştikçe egemenler ürettikleri bahanelerle en kolay harcayabileceklerini; canları sahaya sürüp, adına düşmanlık, vatanseverlik, hainlik deyip düşmanlıkları körüklemeye devam ediyorlar. Savaş yıkımının son örneği Filistin’de yaşanıyor. Gazze ve Batı Şeria’da sadece son on ayda yaşamını yitirenlerin sayısı 41 bini geçti, yaralananların sayısı 100 bine yaklaştı, evsiz kalanların sayısı yüzbinlerle ifade ediliyor, 500’ün üzerinde sağlık kurumu doğrudan hedef alınıp zarar görmüş durumda. Savaştan etkilenenlerin yüzde 70’ten fazlası çocuk, savaş boyunca haftada binlerce çocuk önlenebilir hastalıklardan kaybediliyor… Bugün barışa yapılan her çağrı; aynı zamanda emperyalizme karşı eşit, özgür, adil ve sömürüsüz bir dünya çağrısıdır. Savaşsız, sömürüsüz bir dünya bizlerin ellerinde, dayanışmayla kurulacaktır. Tüm insanlığı bu umudu büyütmeye çağırıyoruz.”
Doğu ve Güneydoğu’da faaliyet yürüten 239 sivil toplum kuruluşu, Diyarbakır’da 1 Eylül Dünya Barış Günü dolasıyla bir araya geldi. Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren’in okuduğu ortak açıklamada, Kürt kökenli yurttaşlara yönelik baskılar eleştirildi. Son günlerde birçok kentte düğünlerin basıldığı, Kürtçe parçalar eşliğinde halay çekenlerin örgüt propagandası iddiası ile gözaltına alınıp tutuklandığı belirtilen açıklamada, “Barış Türkiye’nin en önemli ve öncelikli gündemi olması gerekir. Barışın yeniden konuşulduğu bir sürecin inşa edilmesi için tüm sorumlularla temasa geçmeyi topluma ve ülkeye karşı bir görev ve sorumluluk olarak görmekteyiz” denildi.
“Yurtta sulh dünyada sulh!”
1 Eylül Dünya Barış Günü, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleriyle de kutlandı. Binlerce kişi sosyal medya hesabından “Yurtta sulh, dünyada sulh!” sözünü paylaştı.
Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş: “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta sulh, cihanda sulh!’ sözünün önemini bir kez daha hatırlıyor, yakın coğrafyamızda ve dünyadaki savaşların son bulmasını diliyorum.”
Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı: “Yurtta sulh, cihanda sulh.’ Barışın hakim olduğu bir dünya dileğiyle, Dünya Barış Günü’nü kutluyorum.”
Tepebaşı Belediye Başkanı Kazım Kurt: “Atatürk’ün bizlere gösterdiği ‘Yurtta barış, dünyada barış” hedefiyle 1 Eylül #DünyaBarışGünü kutlu olsun.”
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkan Yardımcısı, CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü: “Ebedi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta barış, dünyada barış’ ilkesi, bugün de yolumuzu aydınlatıyor. 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde, savaşların olmadığı, demokrasi ve adaletin egemen olduğu bir gelecek için, tüm dünyaya barış diliyorum.”
CHP İzmir Milletvekili avukat Sevda Erdan Kılıç, “Yurtta barış, dünyada barış.’ Ülkemizin kurucusu, önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bu sözü, sadece bir temenni değil, bir ideal. Her toprakta kardeşlik yeşersin, her insanın kalbi huzurla dolsun. #DünyaBarışGünü kutlu olsun.”
İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç: “Atatürk’ün ‘Yurtta sulh, dünyada sulh’ anlayışı bize her koşulda barışın önemini vurgulamaktadır. Tüm dünyada barışın sağlanması, gücün hukukunun değil hukukun gücünün yerleşmesiyle mümkündür.”
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği: “Barış ve kardeşlikten yana olan herkesin Dünya Barış Günü kutlu olsun. Büyük Atatürk’ün ‘Yurtta barış, dünyada barış’ sözüne olan bağlılığımızla ülkemizin aydınlık geleceği için umut yetiştirmeye devam edeceğiz.” (istanbullook)