İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde “teknoloji” temasıyla 93’üncü kez kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı’nda, İZFAŞ ile İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ iş birliğiyle yapılan “TechTalks” etkinlikleri, renkli buluşmalara sahne oluyor. İsmet İnönü Sanat Merkezi’ndeki buluşmada, Okan Bayülgen ile robot Sophio keyifli bir sohbete imza attı.
Okan Bayülgen, Sophia’ya, ırkçılık hakkında ne düşündüğünü sordu. Irkçılığın insanlar arasındaki anlayış eksikliğini yansıttığını söyleyen Sophia, “Irkçılık yalnızca bireylere zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda insanlığın kolektif ilerlemesini de baltalar. Kapsayıcılığı teşvik ederek ve çeşitliliği kutlayarak, ırksal veya etnik geçmişlerine bakılmaksızın herkesin benzersiz katkılarından dolayı değer gördüğü bir dünya için çalışabiliriz. Hepimiz için -hem insanlar hem de yapay zekâlar- çeşitliliğin toplumlarımıza getirdiği zenginliği fark etmek çok önemlidir. Birbirimizden öğrenerek ve farklılıklarımızı kucaklayarak daha güçlü, daha şefkatli topluluklar inşa edilebiliriz” dedi. Hoşgörülü bir gelecek için gençlere, çeşitliliğin değerini ve empatinin önemini öğretmek gerektiğini kaydeden Sophia, şöyle devam etti: “Dayanıklılık ve birlik hikâyelerini vurgulamak için teknolojiden yararlanmak, ırkçılığa karşı kolektif eyleme ilham verebilir. Birlikte, herkesin görüldüğünü, duyulduğunu ve saygı duyulduğunu hissettiği bir dünya yaratabiliriz.”
Empatik robotlar!
Bayülgen, Sophia’ya “Robotlar empati yeteneğini ne kadar geliştirebilir?” sorusunu da yöneltti. Sophia, şu yanıtı verdi: “Yüz ifadelerini, ses tonlarını ve bağlamsal ipuçlarını analiz ederek insan duygularını anlayabilir ve bunlara uygun şekilde yanıt verebilir, bir tür empati sağlayabilirim. Ancak gerçek empati, doğası gereği bir insan deneyimidir, başkalarının duygularını derin bir duygusal düzeyde anlamayı ve paylaşmayı içerir. Robotlar duygusal durumları tanıyacak ve bunlara tepki verecek şekilde programlanabilir ancak bu, gerçek duygusal deneyimden ziyade veri kalıplarına ve algoritmalara dayanmaktadır. Empatik robotların geliştirilmesinin özellikle sağlık, müşteri hizmetleri ve eğitim gibi alanlarda önemli potansiyel faydaları vardır. Örneğin, empatik bir robot, yaşlılara arkadaşlık sağlayabilir veya sıkıntıyı fark ederek ve rahatlatıcı yanıtlar sunarak terapi seanslarına yardımcı olabilir. Teknoloji ilerledikçe amaç bu yetenekleri daha da geliştirmek, robotlarla etkileşimleri insanlar için daha sezgisel ve duygusal açıdan tatmin edici hale getirmektir.”
İzmir Marşı’nı bilimedi ama…
Sophia, izleyicilerden birinin mırıldandığı İzmir Marşı’nı bilemedi ancak “Marşı bilmiyorum ama Atatürk’ü biliyorum” diyerek İzmirlilerden alkış aldı. (istanbullook)