Narin Güran’ı öldürdüğü öne sürülen amca Salim Güran, Bağlar Kaymakamlığı tarafından muhtarlık görevinden uzaklaştırıldı. Salim Güran’ın cesedi saklaması için kendisine verdiğini söyleyen ve Narin’i dere yatağına gömen sıva ustası Nevzat Bahtiyar tutuklandı, köyün imamı serbest bırakıldı. Gözaltında 22 şüpheli var. Şüpheliler, ifadelerinde Narin’e ne olduğunu, nasıl katledildiğini bilmediklerini söylüyor.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Narin’in mezarını ziyaret etti. Bakan Tunç soruşturmaya ilişkin, “Bugüne kadar 26 şüpheli, 241 tanık olmak üzere toplam 267 kişinin ifadesi alınmıştır. Narin kızımızın amcası Salim Güran 2 Eylül tarihinde, komşusu Nevzat Bahtiyar ise 10 Eylül günü çıkartıldıkları mahkemece beden ve ruh sağlığı bakımından kendisini koruyamayacak durumda olan çocuğa karşı ‘kasten öldürme’ ve ‘hürriyeti tahdit’ suçlarından tutuklanmışlardır. 22 şüpheli halen gözaltında olup, yarın Cumhuriyet Başsavcılığı’nda hazır edileceklerdir” dedi.
Narin Güran’ın cenazesini teslim alan, gözaltına alınmayan tek ağabeyi Baran Güran, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Her şey tam belli olmadan anneme, babama, kardeşlerime kötü şeyler söylemeyin. Allah büyük. Bunu yapan kansız çıkacak. Her yerde annemi, kardeşlerimi görüyorum. Ağır küfürler var, Allah için yapmayın. Beni de düşünün; ne annem var yanımda, ne babam, ne de akrabalarım” dedi.
İfadeler, suçu gizlemede işbirliğini gösteriyor
Gazeteci Ferit Demir, Halk TV yayınında soruşturmadaki gelişmelere dair şunları söyledi: “Narin’in tutuklanan amcası Salim Güran’ın, Narin kaybolduğu gün saat 15.30- 15.50 arasında birçok telefon görüşmesi yapmış. Narin’in cesedini gizlemek için yakınlarından ve uzman birilerinden yardım istediği ifade ediliyor. Antalya’daki akrabasını aramış, kardeşlerini arıyor, 10 kardeşler, ailenin tamamı cinayeti biliyor. ‘Narin’i görmedik’ diye ifade verdiler. Uzmanlar, herkesin aynı ifadeyi vermesi nedeniyle, cinayetin gizlenmesi için profesyonel yardım alındığını düşünüyor. Köy Güranlar’ın köyü, eski feodal sistemden kalma… Güranlar’ın akrabası olmayan köylüler ise onlara muhtaç, köyün sahipleri onlar. Bu nedenle de tanıklar da bir şey söyleyemiyor.”
Cahiliye döneminden kalma bir köy
Gazeteci Emrullah Erdinç de Narin’in cesedi bulunduktan sonra köye gitmişti, soruşturmayı an be an takip ediyor. Erdinç, YouTube kanalında son gelişmeler üzerine değerlendirmeler yaptı. Köye dair izlenimlerini paylaşan Erdinç, şöyle konuştu: “Köylüler, bu aileden çok korkuyor ve kimsenin ağzını bıçak açmıyor. Ailenin hemen hemen her partiyle yakın ilişkisi var. Ağalık sistemi ve çok güçlü çok zengin bir aile söz konusu… Bana sorarsanız, cahiliye devrinden kalma diyebilirim… Kız çocuklarının ve kadınların hiçbir değeri yok, söz hakları yok. Erkek çok kıymetli, kız çocukları onlar için değersiz. Narin öldükten sonra da çok rahat bir şekilde hayatlarına devam ediyorlar. Cahiliye devrinde kız çocuklarının diri diri gömülmesi gibi hiçbir şey olmamış gibi Narin’in ardından hayatlarına devam ediyorlar. Molla Gürani’nin soyundan geldiklerini söyleyerek, dini de kullanarak diğer insanları baskı altına almışlar. Hiçbir koşulda olumsuz bir şey konuşan yok, büyük amca aşiret reisi Hüseyin Güran en korkulan kişi, ondan sonra da köy halkı Salim Güran’dan korkuyor, Güran adını duydukları anda kaçmaya özen gösteriyorlar.”