Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, seçim döneminde çiftçilere verdiği sözleri hayata geçirmeye başladı. Çiftçi Destek Programı’yla ilk önce bamya üreticilerinin kapısını çaldı. Balıkesir’de tarlada kalan bamyaları cips yapıp, yabancı pazara göndermeyi ve 41 dolara satmayı başardı. Gömeç bamyasının coğrafi işaret alması için de başvuran Akın, bamya kurutma fabrikasını ziyaret etti, sözleşmeli tarım projesinin detaylarını anlattı. Balıkesir’ın tarım ve hayvancılık potansiyeline karşın çiftçinin yüksek girdi maliyetlerinin altında ezildiğine dikkat çeken Akın, “Üreticimiz maalesef ürününü, ürettiği fiyatın altında satmak zorunda kalıyor. Biz de oturduk, çalıştık; Balıkesir Planlama ve Kalkınma Şirketimizi kurduk. Planlama olmadan hiçbir şeyin başarılı olmayacağını bildiğimiz için çalışıyoruz. Çiftçimizin girdi maliyetiyle zarar etmesini kabullenemiyoruz, alın terinin karşılığını almasını istiyoruz. Maalesef çiftçimiz toprağını terk ediyor. Türkiye’nin her yerinde, Balıkesir’de de bu böyle; artık çiftçilik terk ediliyor, hayvancılık terk ediliyor” dedi.
Bamya en çok Gömeç’te ekiliyor
Balıkesir’in bamya üretiminde ikinci sırada olduğuna dikkat çeken Akın, şöyle konuştu: “Balıkesir’de 7 bin 338 dekarlık bir alanda bamya yetişiyor, bunun yüzde 52’si Gömeç’te. Gömeç, Balıkesirimizin birinci sırasında. Çiftçimiz 70 liraya satamıyor. Araştırdık, sistemleri ortaya koyduk ve biz dedik ki bunu 90 liraya peşin parayla alıyoruz. Böyle olunca çiftçimizin yüzü güldü ve bunların hepsini topladık. Şu anda Amerika, İngiltere ve Avrupa’da satış noktalarına ulaşıyor. Yani biz üreticiden aldığımız ürünün tamamını satmış durumdayız. Kırmızı meyvelerle ilgili satın alma garantilerini hayata geçiriyoruz. Seçim sürecinde de söylemiştim, planladığımız ürünlere satın alma garantisi vereceğiz. Çünkü planlanmayan hiçbir şeyin sonunda kâr olmuyor, hep zarar ziyan oluyor. Planlıyoruz. Planlayınca hem çiftçimiz kazanıyor hem oradaki annelerimiz, babalarımız kazanıyor. Biz bu şekilde yola çıktık, güzel de gidiyor. Birinci ürünümüz bamya, sırada nohut var.”
Cipslere kadın eli değiyor
Akın, Balıkesir’den Türkiye’ye örnek olmasını istediği bu proje için oldukça iddialı. Balıkesir Planlama ve Kalkınma Şirketi’yle birlikte, üreticiyi desteklemek için sözleşmeli tarımı başlattı. Üreticilere hangi üründen ne kadar ekileceği de bildirildi. Bu projenin diğer bir kazanımı da kadın istihdamının artırılması olacak. Bamya kurutma tesisinde de kadın çalışanlar öne çıkıyor. Ayşegül Solak, tesiste çalışan ekipte yer alıyor. Cips üretim sürecini şöyle anlattı: “Bamya geliyor, mühendislerimizle birlikte hammadde kabulden ürünü alıp ayıklıyoruz. Temizledikten sonra yıkıyoruz, kasalıyoruz. -40 derecede şokladıktan sonra -18’e alıp tepsilere diziyoruz.” Aileden bamya üreticisi Huriye Yılmaz da şunları söyledi: “Benim babam bamya üreticisi. Bamya çok zor, zahmetli bir iş… Toplarken insanın ellerini deliyor. Büyükşehir belediyesinin bu desteği çok iyi oldu. Çiftçi normalde kazanamıyor, bu destek gerçekten çok iyi oldu.” (istanbullook)