Yapay zekayı araştırma önergesi ilk olarak AKP’den geldi, diğer partilerin de bu konudaki önergesi Meclis’e sunuldu. Saadet Partisi grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, “Bütün alanlarda kullanımı teşvik edilen ama teşvik edilmesiyle birlikte de risklerinin ne olduğu kestirilemeyen hukuki altyapısının nasıl yapılacağına dair tam olarak anlaşma, uzlaşmanın olmadığı alan. Böyle bir durumda ülke olarak bizim yapay zekadan farklı yol çizmemiz doğru değil” dedi.
Yapay zeka kimleri hedef alıyor?
İYİ Parti grubu adına Adana Milletvekili Ayyüce Türkeş “Yapay zeka, doğal afetler ve acil durumlar sırasında veri analizi ve tahminlerinde bulunarak hızlı ve etkili bir müdahale sağlamak için kullanılabilir. Yapay zekada etik ve hukuki sorunlar karşımıza çıkıyor. Kimlerin hedef alındığı, verilerin nasıl kullanıldığı ve yapay zeka kararlarının şeffaflığı konuları konuşulmaktadır” diye konuştu.
Yapay zeka için de üçüncü yol!
Yapay zekaya karşı en ilginç çıkış DEM Parti’den geldi. DEM Parti Grubu adına Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cuppolo, şunları söyledi: “Biz yapay zekaya ne tümüyle karşıyız ne de tümüyle yanındayız. Çünkü yapay zekaya bakışımızda da üçüncü yol anlayışımız geçerlidir. Şu an içinden geçtiğimiz dördüncü endüstriyel devrimi var. Bu endüstriyel devrimin emeği odağına alan, bütün insanlara saygı duyan, işçiyi işsiz bırakmayan bir şekilde dönüşeceğini düşünüyoruz.”
Yapay zekayı biz üretelim
CHP grubu adına konuşan CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, konuyu vizyon-misyon eksenine taşıdı ve “Yapay zekayla ilgili Türkiye’nin yüksek teknoloji kullanan değil, yüksek teknoloji üreten bir ülke olmasını sağlayacak vizyon Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı için tasarlanan kalkınma amaçlı tüm stratejilerin merkezinde olmalıdır” ifadesini kullandı.
Metin bile yazabiliyor!
AKP Grubu adına Fatih Dönmez, yapay zekaya metin yazdırdıklarını ve teknolojinin ilginç bir noktaya geldiğini gördüklerini kaydetti. Dönmez, “Risklerin doğru değerlendirilmesi kanaatindeyim. ABD, ‘bekle gör’ politkası izliyor. Avrupa Birliği, bu yıl içerisinde temmuz ayında düzenleme yaptı ve üye ülkelerinden de bunu talep etti. Bu komisyon kurulduğu takdirde, dijital Türkiye vizyonu ve milli teknoloji hamlesi hedeflerimize büyük bir katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.