Demokratların adayı Kamala Harris ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump arasındaki ABD Başkanlık seçimi 5 Kasım’da tamamlandı. Yarış boyunca, söylemleri ve çıkışlarıyla gündemi belirleyen Trump, başkanlığın yanı sıra Temsilciler Meclisi’nde de Senato’da da çoğunluğu kazandı. Sonuçların kesinleşmesi, itirazlar ve yeniden sayımlar nedeniyle birkaç gün sürecek ancak Trump, dünya liderleri tarafından tebrik edilmeye başlandı.
Donald Trump, ilk döneminde olduğu gibi 2025’te yeniden göreve geldiğinde de korumacı ticaret ve fosil yakıt odaklı bir stratejiyle ABD ekonomisini yurt içi üretime dayalı olarak güçlendirmeyi amaçlıyor. Ticari vergi indirimleriyle birlikte bireysel vergi indirimlerinin uzatılması da projeleri arasında yer alıyor. IRA’nın temiz enerji hükümlerini tamamen yürürlükten kaldırmayı planlıyor. Mülteci ve sığınmacı girişlerinin kısıtlanması ve göçmenlik programlarının zorlaştırılması da Trump döneminin beklenen uygulamaları arasında olacak.
Trump’ın 2025’in sonuna kadar ABD güçlerini Irak’tan çekeceği ve bunun Türkiye için doğrudan sonuçları olacağı tahmin ediliyor. Bu durumun hem Irak’ı hem de Suriye’yi etkileyen bir güvenlik boşluğu yaratması, Türkiye’nin Irak Kalkınma Koridoru projesini olumsuz etkilemesi bekleniyor. Ayrıca Trump, İran’a karşı daha şahin bir politika izleyeceğinin işaretlerini veriyor ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya “Ne gerekiyorsa yapmasını söylediği” biliniyor. Bütün bunlara bağlı olarak Trump’ın Ortadoğu politikalarının Türkiye-ABD arasındaki ilişkileri zorlayacağı tahmin ediliyor.
Trump’ın Avrupa’da da Rusya-Ukrayna Savaşı’nı, ABD’nin Ukrayna’ya desteğini keserek sonlandırmayı planlaması söz konusu ve NATO’dan ayrılma konusunda bir önceki döneminde söyledikleri de hâlâ unutulmuş değil. ABD’nin Ukrayna’ya desteğini çekmesinin de Çin’i Tayvan ile ilgili planlarında cesaretlendirebileceği yönünde değerlendirmeler yapılıyor. Trump, ABD koruması için Tayvan’ın ödeme yapması gerektiğini ifade ediyor.
Trump’ın ilk başkanlık döneminde olduğu gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yakın ilişki kurma ihtimalinin iki ülke arasındaki kurumsal ilişkilerin iyi gideceğinin garantisi olmadığına vurgu yapılıyor. Uzmanlar, Trump’ın ilk dönemini hatırlatarak Türkiye-ABD ilişkilerinin bu süreçte “tarihinin en kötü dönemini” yaşadığı belirtiyor.
Gazeteler nasıl gördü?
The New York Times: “Trump on Verge of Victory With Swing State Wins”
ABD başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın Kuzey Karolina ve Georgia gibi kritik eyaletlerde kazandığı zafer, sonucu büyük ölçüde belirledi. NYTimes Demokrat aday Kamala Harris’e olan açık desteğine rağmen, seçimleri yüzde 95 oranında Trump’ın kazandığını ilan etti.
The Washington Post: “Trump takes Pa., nearing victory as GOP claims Senate”
Demokratlara yakınlığıyla bilinen WP, seçimlerde hiçbir adaya destek vermeyeceğini açıkladığında Amazon’un kurucusu ve gazetenin sahibi Bezos’un Trump ile gizli bir anlaşma yaptığı iddia edilmişti. WP da zafere yaklaşan Trump ile birlikte Cumhuriyetçilerin Senato’da çoğunluğu almalarına vurgu yaptı.
The Economist: “Comeback king Donald Trump claims victory” (Geri dönüş kralı Donald Trump zafer ilan etti)
The Guardian: “Donald Trump says ‘we made history’ as he closes in on victory with win in Pennsylvania” (Donald Trump, Pensilvanya zaferiyle sonuca yaklaştıkça ‘Tarihe geçtik’ dedi)
Reuters: Trump claims ‘powerful mandate’ after Fox News projects he has won US presidency (Trump, Fox News’in ABD başkanlığını kazandığını projeksiyon olarak bildirmesinin ardından “güçlü bir yetki” aldığını iddia etti)